Krachten en kwaliteiten van onze paarden

Een paard is een kuddedier. En in de kudde is er duidelijk sprake van een groepsverdeling met een leidende merrie. Zij bepaald in grote mate welke regels er gelden in de kudde. Bijvoorbeeld waar de kudde gaat grazen of drinken. Of waar naar toe de kudde zich gaat verplaatsen.

Paarden kennen hun sociale plek in de kudde en schikken zich in de hiërarchie. De plek die een paard een paard inneemt wordt verkregen door status. En deze status is afhankelijk van leeftijd, geslacht, grootte en kracht, imponeergedrag maar ook het wel of geen veulen hebben.
 

Paarden communiceren middels hun zintuigen en middels hun lichaamshouding. De signalen die hiermee worden afgegeven worden direct door de andere paarden opgevangen en op gereageerd. Dit gebeurt snel, in enkele seconden, zonder woorden of emoties.

Paarden leven in het hier en nu. Conflicten zijn direct merkbaar en worden via duidelijke signalen opgelost. Eenmaal opgelost is direct de rust weer terug en neemt het kuddeleven weer zijn gewone gang.  Een paard wil niet perse de hoogste plaats in de hiërarchie verwerven, maar wil vooral zekerheid over zijn plaats in de kudde. Dat biedt veiligheid en geeft structuur.